marți, 23 iunie 2009

Ingroparea lui Iisus






3 comentarii:

  1. Superb! Imaginile au tot ce trebuie sa se regaseacsca intr-un fotoreportaj complex; de la atitudine, pana la expresie, iar prin nefolosirea unor surse auxiliare de lumina (gen blitz) redai atmostera reala si sensibila vibratie a momentului!!! SUPERB!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e un obicei din Oltenia din Vinerea Mare. Femeile carora le-a murit cineva "fara lumina" stau la capatiiul lui Iisus si-L pazesc ca si cum ar fi mortul lor. Multe dintre momentele din aceasta "ingropare" sint chiar momentele unei inmormintari adevarate, ceea ce m-a facut sa ma gindesc ca taranii pun rinduiala mai presus de orice: pentru ca ordinea lucrurilor sa nu fie tulburata, pina si Dumnezeu se supune rinduielii traditionale.

    Este un fotograf extraordinar cu subiecte religioase care imi place enorm de mult. http://www.rassanov-andrey.narod.ru/
    De multe ori ma gindesc ce trebuie sa implice experienta fotografiei: trairea estetica sau implicarea afectiva? Pentru ca eu am tendinta de a ma implica mult prea mult in ceea ce cercetez (ceea ce este de multe ori in dezavantajul stiintei), iar felul in care eu imi practic profesia o transforma intr-un fel de etnologie empatica, ma intreb cum procedeaza un fotograf bun atunci cind priveste. Estetism sau empatie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Cristina! Revin dupa o luna de concediu, in care m-am tinut departe de aparatele foto. Am din cand in cand nevoie de astfel de pauze, probabil, tocmai pentru ca fac parte dintre fotografii care se implica afectiv. De fapt eu nu ma consider un fotograf, cred ca sunt mai degraba fotoreporter si in fotoreportaj trebuie sa te implici (cel putin pana la un anumit punct) pentru a-ti intelege subiectii.

    Intrebarea ta ma pune pe ganduri, nu sunt in stare sa-ti dau un raspuns concret. Cu siguranta fiecare fotograf bun are felul lui de a privi si de a aborda un subiect, o tematica. Cei care incearca sa se incadreze in anumite retetare general acceptate (mai ales din punct de vedere estetic), nu ajung sa transmita mare lucru prin fotografiile lor; in cel mai fericit caz devin niste buni executanti (astia sunt la mare cautare in societatea contemporana, din ce in ce mai pina de robotei) .
    Fotografii care reusesc sa abordeze estetic un subiect neanfranandu-si pornirile afective, cred eu, au valoare, pentru ca estetismul da frumusete, si empatia da amprenta!
    Raportat la propriile-mi experiente pot spune ca am avut de ilustrat tematici care nu mi-au starnit interesul si in care nu m-am putut implica afectiv, dar foarte ofertante din punct de vedere estetic si tematici foate interesante, dar total neofertante estetic. Bineinteles, m-am lovit si de subiecte in care nu aveam cum sa nu ma implic afectiv si care erau si foarte ofertante estetic.
    Sunt multe de spus...

    Foarte interesant obiceiul din Oltenia! E bine ca mai sunt locuri in tarisoara asta unde inca se mai pastreaza astfel de obiceiuri. Din pacate nu li se da atentia cuvenita, pentru a nu risca sa se piarda...mass-media e prea ocupata cu senzationalul ieftin!

    Impresionante fotogragiile lui Andrey Rassanov!

    RăspundețiȘtergere