sâmbătă, 15 decembrie 2018

Despre cum am adus Crăciunul tocmai de la Piatra Neamț


Pe vremea aia mă țineam de tata ca rîia de capră. Bine, asta cumva și pentru că omul îmi aprecia talentul de a mă cățăra prim pomi și sări gardul, și mă promovase la statutul de băiatul lu tata, titlu care-mi dădea zgîrciuri de mîndrie ca gușa curcanului cînd se înfoaie. Ce să mai, eram lipită de om ca scaiul de oaie. Cel mai cel îmi plăcea cînd plecam la el la Semeteu cu asistența tehnică și eu trebuia să stau pe motorul uriaș, ca un scăunel cu patru picioare, așezat între tata și nenea șoferu. Plecam așa toți trei, la Semeteu sau pe cîmp, după cum era programul, și asistența tehnică pufăia din toate încheieturile, dar eu mă țineam băț și nici nu mă clinteam de pe motor, ba uneori chiar adormeam în torsul mașinii și visam că îl pusesem pe motanul Codiță guler pe după cap.

Venise Revoluția, dar unele lucruri nu se schimbaseră așa repede în satul nostru. E-adevărat că nu mai mergeam la școală în uniformele de supraelastic, în care toți făceam cute ca niște bebeluși grăsani cînd venea iarna și înghesuiam helănci și pulovere pe sub uniformă, pentru că frigul tăia în uniformă ca toporișca-n șunca porcului. Revoluția ne adusese însă și Crăciunul și îl înlocuise din funcție pe Moș Gerilă cu Moș Crăciun, deși mai mult așa, cu numele, cum ar fi din om de serviciu în operator igienă sanitară, că tot cu același halat roșu de gospodină îl îmbrăcau la serbări, de parc-ai fi zis că femeile din sat se săturau taman de sărbători să mai trebăluiască de unele singure prin casă și hotărîseră să dea capotul lor altuia mai vrednic să-l poarte, măcar și-așa, de formă și doar de sărbători, ca să simtă și bărbații cum e să porți capot și să ai grijă de copii. Dar Revoluția nu schimbase de niciun fel relația mea cu tata, deși democrația începuse să umble slobodă pe ulițele satului ca o fată mare fără rușine și ori de cîte ori cineva dădea un sfat altuia, democrația venea să-i salveze obrazul: Da ce-ai, domne, e democrație!

În iarna aia tata începuse să extindă treburile Semeteului și hotărîse să încheie nu știu ce înțelegere cu un fost coleg de-al lui de facultate. Ne-nchipuisem tot timpul colegii lui ca pe un fel de adunarea bătrînilor, oameni care știu și trag sforile țării pentru că mulți dintre ei lucrau în fabrici mari unde se făceau tot felul de utilaje pe care le vedeam mai apoi fornăind pe șoseaua principală, și era cumva ca o mobilizare la război să vezi șirul de combine și treierătoare, ambalate de generalii ăștia, foști colegi de-ai lu tata, împrăștiați pe toate fronturile țării, lucrînd la mecanizarea agriculturii. Și colegul lui, nenea Atanasiu, locuia tocmai în Piatra Neamț, care era cumva tocmai hăt, la marginea lumii locuite, și drumul pînă acolo devenise brusc o călătorie de explorare a universului, în care tata era aici căpitanul Janluc Picard si eu nambăr uan, comandăr Raicăr. Venisem acasă de la școală mai pe după-amiază, că în timpul iernii făceam ore cu schimbul, pentru că școala nu avea așa mulți bani să încălzească toate clasele, și oricum nu aveam decît un om și o femeie de serviciu, nea Arămbică și tanti Lucica, care ne făceau focul la o tîrlă de copii și profesori, și după ce făceau focul de dimineață ne lăsau să ne mai încălzim și unii de la alții ca să nu se termine toate lemnele pentru niște puturoși ca noi și niște sclifosite ca doamnele profesoare. Era și frumos totuși să faci ore pe după-amiază, mai ales că orele se scurtau la 45 de minute și terminai mai repede, mai aveai timp și de alte treburi de-ale gospodăriei ca spre exemplu scărpinat cățeii Panda și Gioni sau făcut rochii pentru motanul Codiță. Tata tocmai se pregătea să plece la Piatra Neamț și m-a luat cumva așa, cum iei puiul din oală cînd fierbe ciorba, și nici n-ai timp să te dumirești dacă-i ciorba gata sau ai fost tu hăpăuc de foame. Mi-a zis să mă îmbrac repede dacă vreau să merg la Piatra Neamț, așa că am aruncat din viteză o pereche de izmene pe care le aveam de la vărul Victor, încă o pereche de pantaloni mai așa, nu prea buni, de luat pe dedesubt, și-apoi treningul de fîș verde pe care mi-l cumpărase mama de pe la Corabia după ce mă milogisem de ea toată vara, și chit că treningul nu-mi ținea de cald de niciun fel, dar măcar îmi ținea de fudulie, ca să nu mă duc tocmai la Piatra Neamț îmbrăcată chiar așa, ca la țară. Imi pusesem cizmele roșii de cauciuc, singurele accesorii feminine pe care tata ni le cumpărase la set mie, lui Lorelei și mamei, parcă să ne recunoască dintr-o ochire care sîntem ale lui, și plecasem așa, împodobită ca un pom de Crăciun, în ce avea să fie cea mai lungă și cea mai frumoasă călătorie din viața mea.

De data asta, nu plecasem cu asistența, pentru că trebuiau să aducă nu știu ce materiale de pe-acolo, ci cu un camion uriaș în cabina căruia stăteai ca la pupitrul Entărpraizului, de unde vedeai lumea ca pe filmele cu Loana pe care le dădea nenea Puiu Duță la căminul cultural. Era foarte frumos în cabină, cald ca lîngă sobă, și mirosea a motor încins și a motorină, ca atunci cînd se-aprindea focul, și tata mă învelise cu șuba lui uriașă, ca o cățea care-și strînge puii aproape. Adormisem aproape imediat, că numai gîndul călătoriei mă obosise deja destul. Și mă trezisem deodată în lumini nemaivăzute care ne loveau în fugă de la alte mașini, ca să fie înghițite din nou în negură, și camionul nostru sforăia ca un animal uriaș care ne ducea alunecînd în pîntecele lui călduț. Văzusem pentru prima dată firme luminoase, cum clipoceau din ochii lor uriași în mii de culori, de parcă toată lumea  de pe-acolo sărbătorea nașterea Mîntuitorului cu reclame la Pepsi și Coca-Cola,  iar Bucureștiul părea și mai și ca Las Vegasu, luminînd din toate fărîmele a forfotă și înghesuială. Mă minunasem cum de în așa splendoare și grozăvie mai vede cineva steaua sus răsare, și dacă nu, cine o să mai meargă să ducă aur, smirnă și tămîie pruncului Iisus în afară de trei păstori se întilniră, care oricît de deștepți ar fi fost ei, tot săraci și tot de la oi veneau, sau chiar și dacă mai avea vreun rost să se nască, pentru că cu-așa minunăție nici nu m-aș fi mirat dacă Dumnezeu ar fi zis că mai bine să ne lase de unii singuri, și nici măcar în plata Domnului, că altfel poate ne lovește gîndul să-i punem si lui firmă la intrarea în rai, să-i plătești Sfîntului Petru bilet ca la intrarea în cazinou.

Așa minunăție și grozăvie nu mai văzusem nici la televizor. Bine, că noi aveam un Diamant și-un Sport alb-negru, că încă nu ne luasem Filipsu color de la o mie și unu articole, așa că nici n-aveam cum. Mai tîrziu ne opriserăm să facem o pauză, la un popas, să-i dăm și camionului un pic de pauză, că s-o fi săturat și el săracul de atîta drum și sufla greu pe nările lui țintuite cu grilaj, și tata îmi luase un Mars sau un Snicărs, dar nu stătusem prea mult pentru că erau pe-acolo niște bijnițari care jucau barbut și alba-neagra și niciodată nu știi cum îți ies banii din buzunar cu de-alte ăștia, mai ales cînd vii nepregătit dintr-un sat. Scăpaserăm teferi de data asta, dar asta numai pentru că șoferul nostru era om cu experiență de trasee, om înțelept precum calul lui Făt-Frumos, și mă sfătuise să nu mă uit direct la ei, așa cum trebuie să faci și c-un cîine cînd mîrîie la tine, că de îndată te-nșfacă de buzunare de pleci ca prostu de-acolo, de n-ai bani să mai ajungi unde ți-e treaba, ce să mai vorbim de-ntors.
Trecuse mult timp, de nici nu m-aș fi mirat dacă intrasem în anul nou, și ajunseserăm la Piatra Neamț, unde părea că se sfîrșește lumea, pentru că era așa de frumos de parcă Dumnezeu, care se zgîrcise pîn-atunci de trebuiseră să-și facă oamenii singuri firme, își golise traista aici, la intrarea în raiul lui, de toate bunătățurile pe care nu se-ncumetase să le irosească în restul drumului. Oricum nici nu cred să fi fost altă explicație, pentru că acolo lumea vorbea altfel, mai domol, ca și cum toți recitau la teatru radiofonic, și nimeni nu se grăbea ca la noi în sat, unde lumea era mereu pe fugă și cînd n-avea nici unele de făcut, de parcă ziceai că la Piatra Neamț nimeni n-are nicio treabă pe niciunde și singura lor treabă e s-aștepte să se nască Hristos. Nici nu era de mirare că pe acolo pe la ei, prin Moldova, Ștefan cel Mare, cum ne învățaseră la istoria dintr-a patra, avusese într-o domnie atîta timp să facă la mănăstiri cît să ne ajungă și nouă, în celălalt fund al lumii din Oltenia, unde oamenii drăcuiau la fiecare cuvînt, de parcă stăteau mereu de vorbă cu dracul și nu cu altul de-al lor din sat, pentru că timpul lor nu părea la fel de scurt și grăbit ca al nostru, poate că nici nu era același timp pînă la urmă. Că n-ai de unde să știi dacă Dumnezeu nu cumva le dăduse lor acolo, la Piatra Neamț, alt timp, destul de lung cît să poată să măsoare cu el zidurile de la mănăstiri.

Ajunseserăm la nenea Atanasiu spre seară, năuciți de drum. Dar era tare frumos la nenea Atanasiu, parcă nimeriserăm în ieslea Domnului, mai ales că nevasta lui nenea Atanasiu era o femeie așa frumoasă și blîndă de-ai fi jurat că se dăduse jos din icoană ca să ne facă nouă de mîncare și să ne culce în așternuturi curate, și chit că băiatul lui nenea Atansiu nu mi-era chiar așa un sfințișor ca mama lui, și asta s-a dovedit a doua zi cînd ne-am pus pe aruncat cartofi și cepe degerate din balcon, dovadă că nu făcea nici cît o ceapă degerată. Adormisem imediat, ca omul obosit după drum, și tata se plictisise să tot dea jos de pe mine rîndurile de bulendre, și rămăsesem așa, în izmene, ca țăranul întors de la munca cîmpului. A doua zi ne-am dus pe la nenea Atanasiu la serviciu, ca să vorbească tata de-ale lor și cum să mai pună agricultura pe roate de tractor, și-apoi ne-am dus în tîrg la ruși, să vedem și noi ce se aducea de peste hotare, chit că hotarele astea cu frații ruși nu fuseseră cam niciodată închise cum ar fi fost cu olandezii care veniseră în sat la noi cu ajutoare imediat după Revoluție, dar se plictisiseră repede cînd văzuseră că nu ne era chiar chiar așa de rău cu atîttea chiolhanuri și ciorbe și sarmale cît le făcuserăm noi de bun-venit. Și-acolo, în tîrg la ruși, am văzut cîte minunății aveau ei, că nu degeaba trăiau ei așa aproape de Polul Nord, cu beteluri care mai de care și globulețe și luminițe pentru Crăciun, de parcă rușii altă treabă n-aveau ei acolo la ei în mama Rusie decît să meșterească tot anul pentru pomul de Crăciun. A fost cam greu să alegem, că erau toate care mai de care mai frumoase și mai sclipicioase, dar pînă la urmă am luat cîteva tuburi ca lumea de lipici transparent, care la o adică ar fi putut sa lipească înapoi și mama ei de Uniune Sovietică la cît era de bun, și multe rînduri de beteală argintie, și fulgi de nea din plastic care se montau din bucățele, și fluturi, și clopoței cît s-ajungă la toți copiii din sat.

La-ntoarcere, parc-am ajuns acasă într-o clipită. Și acum cred că timpul o luase iar la goană, parcă la-ntrecere cu camionul nostru, imediat ce ieșiserăm din Piatra Neamț. Dar acolo, în satul nostru din Oltenia, am dus cu noi ofrandele de beteală, fulgi de plastic și globuri rusești de parc-am fi fost magii întorși din Betleemul Moldovei cu vestea cea bună.

Și-acum mai avem beteala și podoabele luate din tîrg de la ruși, deși alte podoabe capitaliste le-au cam lustruit sclipiciul și le-au împins, de-a lungul anilor, în spatele pomului sau pe la poale. Dar nici unele, cît de scumpe ar fi fost ele, parcă n-au făcut pomul așa frumos ca în anul ăla în care am adus Crăciunul de la Piatra Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu